Fotózz akár egy profi – 4+1 tipp hogyan fotózz mobiltelefonnal

Veled is előfordult már, hogy egy jól sikerült munkádat szeretted volna lefotózni, de a végeredmény nem olyan lett, ahogy azt vártad volna? Manapság nincs szükség méregdrága fényképezőgépekre, amivel lélegzetelállító fotókat készíthetünk, hiszen az okostelefonunk mindig kéznél van.
 
 Ez alapján azt hihetnénk, hogy okostelefonnal jóval könnyebb fotózni, mint egy digitális fényképezőgéppel, hiszen csak megnyomjuk a megfelelő gombot és már kész is a kép. A valóság azonban sokkal árnyaltabb.  Ha megtanuljuk a legtöbbet kihozni a telefonunkból, akkor sokkal jobb fotókat készíthetünk, mint hinnénk. Ehhez viszont nem árt, ha tisztában vagyunk néhány alapvető szabállyal.
 
Mitől is lesz jó egy fotó?
A jó fotó nem homályos, megfelelő fényviszonyokban készül, ami a természetes fényhez közelít, és jó minőségben készül, azaz nagy felbontású kép. Jó minőségű képet azokkal  az okostelefonokkal tudunk készíteni, melyeknek legalább 5 megapixeles kamerája van. Ha képeinket szerkeszteni, vágni akarjuk, akkor érdemes minél nagyobb felbontásban fotózni. Ha azonban csak közösségi oldalakra vagy a családnak, barátoknak szeretnénk mutogatni, bőven elégséges a 3 megapixel is, így helyet is tudunk spórolni és a képünk is még megfelelő minőségű lesz.

Hogyan csináld?
Kezdd az alapbeállításoknál! Tájékozódj arról, hogy az okostelefonod milyen beálltásokat tesz lehetővé és használd ezt a 4+1 tippet, hogy elképesztő fotókat készíts legközelebb a szalonodban vendéged körmeiről!
  1. Fotózás előtt mindig tisztítsd meg a kamera lencséjét egy tiszta puha ronggyal.
  2. Válaszd azt az opciót, hogy a legjobb minőségben fotózol. Ezt a beállításoknál tudod megtenni. Ilyenkor azzal számolnod kell, hogy a telefonodban ezek az eltárolt képek sokkal több helyet foglalnak, mintha kisebb felbontásban fotóznál. Akinek nincs olyan nagy tárhelye a telefonján, annak érdemes sűrűn átmenteni a képet egy másik adathordozóra.
  3. A digitális zoom használatát lehetőség szerint kerüld, mert sokat ront a kép minőségén. „Menj” inkább közelebb a témához, amit fotózni akarsz!
  4. Fókuszálj! Az okostelefonokba ún. autofókusz (AF) van beépítve, ami azt jelenti, hogy a telefon kamerája magától állapítja meg a megfelelő fókusztávolságot, hogy a képünk minél élesebb lehessen. A mai telefonokkal kiválaszthatjuk azt is, hogy a képünkön melyik részt szeretnénk élesebben látni. Ennek módja, hogy ujjunkkal megérintjük a telefon kijelzőjén azt a területet, amelyet a legélesebbnek szeretnénk látni és már készülhet is a fotó.

+1 tipp
Figyeljünk oda, hogy milyen fényviszonyok között fotózunk! A napfényt tekintjük természetes fénynek. Ehhez viszonyítjuk a többi fény színét. Ez az a fény, amiben a színek a valóságnak megfelelően látszódnak. A műkörmös lámpa egy hidegfényű fénycső, aminek a naphoz viszonyítva fehér a színe, tehát ha a vendéged távozás után a természetes fényben is ugyanolyan színűnek látja majd a körmeit, mint a műkörmös lámpa alatt. A fotó készítésekor is ezt az eredményt szeretnénk látni. Erre tehát nagyon jó eszköz a műkörmös lámpa, hiszen az eleve adott a kép készítésekor.

Abban az esetben, ha már sötétedés után készül a kép és a lámpa fényében fotózol, a körülötted lévő többi lámpát kapcsold le, mert lehet, hogy azoknak a lámpáknak más a színük. A villanykörte színe sárgás és az keveredhet a műkörmös lámpa színével, ami bezavarhat a képen.

Ha nappal fotózol, akkor használd a természetes fényt, vidd az ablakhoz a modellt/vendéget és ilyenkor is kapcsold le az összes villanyt! Ha nincs egyéb fényforrás, ami megzavarja a képet, akkor nem lesznek árnyékok a keze körül. Még jobb képet készíthetsz, ha a természetes fénnyel szemben a kéz mellé egy fehér papírt is teszel!

Általánosságban véve nem vakuzz, mert a vakunak éles fénye van, és kemény árnyékokat vet, amitől például sokkal jobban előjönnek a bőrhibák egy kézen és hangsúlyos árnyékok is lesznek a képen.

Szerző: Jurassza Zsófia
Fotók: Jurassza Zsófia/www.jurassza.com